Oala sub presiune a devenit in zilele noastre un accesoriu de bucatarie indispensabil pentru a gati sanatos si in acelasi timp rapid. Practice si performante, oalele sub presiune atrag din ce in ce mai multe gospodine mai ales prin designul si tehnologia lor. Un astfel de accesoriu care atrage prin utilitatea sa, prin performanta si prin usurinta de utilizare este oala sub presiune Dekassa 7l din inox.

Denumita si oala-minune, aceasta oala sub presiune este un accesoriu conceput pentru a gati alimentele sub presiune intr-un recipient inchis ermetic si securizat. Principiul sau de functionare consta in umplerea partiala a recipientului cu apa, adaugarea alimentele care urmeaza a fi gatite in oala si inchidere corecta a capacului.

Dupa realizarea pasilor necesari, gatirea se realizeaza sub presiune pana cand temperatura ajunge la 120 de grade. Supapa de siguranta care se afla pe capac evacueaza surplusul de vapori si inceteaza sa mai functioneze doar in momentul in care presiunea scade. Bine de stiut este faptul ca o astfel de oala permite gatirea unei mari varietati de feluri de mancare.

Dintre avantajele pe care le prezinta aceasta ustensila utilizata pentru gatit putem aminti ca: ofera o rapiditate de gatire de 5 ori mai mare decat o oala normala, permite economisirea energiei prin mentinerea constanta a temperaturii de gatire si pastreaza vitaminele si mineralele continute de alimente. Singurul dezavantaj pe care l-ar avea oala sub presiune este faptul ca fiind mare si grea este destul de greu de manipulat si de depozitat.

Exista numeroase tipuri de modele pe piata. Alegerea modelului potrivit fiecaruia se face tinand cont de caracteristici precum:

– numarul de programe de gatire (pana la 4);

– dimensiuni variabile care permit utilizatorilor sa opteze pentru un aparat adaptat nevoilor personale (4-5 litri pentru trei pana la cinci persoane;

– 6-8 litri pentru sase pana la opt persoane;

– 9-10 litri pentru mai mult de opt persoane), compatibilitatea cu orice tip de aragaz (exceptie fac anumite plite cu inductie pe care nu pot fi folosite toate modelele de oale sub presiune);

– sistemul de deschidere care poate fi sub mai multe forme;

– elementele optionale precum manere rabatabile pentru a usura depozitarea sau temporizator pentru reducerea timpului de supraveghere;

– regulatorul de presiune care regleaza temperatura de gatire, presiunea joasa sau scazuta in functie de tipul de gatire ales, rapid sau lent.

Pentru o utilizare optima, este indicata alegerea unui model recunoscut cu sistem de securitate inclus atunci cand capacul este deschis si oala se afla inca sub presiune.

Unul dintre modelele recomandate este oala sub presiune Dekassa care are o capacitate de 7 litri si este realizata din inox. Aceasta oala are capacul din inox, este prevazuta cu un capac suplimentar din sticla transparenta termorezistenta si are un sistem special pentru inchiderea capactului.

De asemenea, aceasta este prevazuta cu valva de control al presiunii si cu manere termorezistente datorita carora manipularea se poate face cu usurinta. Marele sau avantaj este faptul ca este compatibila cu orice masina de gatit, inclusiv cu cele cu inductie.