Marama este purtata in principal in sudul Romaniei, in sudul Moldovei si in sudul Transilvaniei. Maramele au probabil origine orientala si sunt decorate cu modele albe tesute pe un fundal alb si adesea grupate spre capete. In Arges, modelele pot include motive geometrice colorate.

Suntem o natiune cu bogate traditii si patrimoniu cultural. In traditia populara romaneasca, 24 iunie este cunoscuta sub numele de Sanziene: o sarbatoare pagana ce marcheaza mijlocul verii si celebreaza natura si fecunditatea. In convingerea noastra populara, in noaptea de 23 iunie, cerul este deschis si Sanzienele (fete frumoase) plutesc in aer sau se misca pe pamant cantand si dansand. Ele poarta ii, bluze traditionale romanesti superbe.

Desi Sanzienele sunt in general creaturi binevoitoare, exista multe avertismente in povestile noastre. Daca le vedeti dansand fara permisiunea lor, se spune ca veti ajunge orb sau chiar nebun – suna destul de infricosator? De asemenea, vocile lor pot fi auzite strigand pe pantele muntelui, dar este absolut interzis sa raspundeti la chemare. Daca le raspundeti, veti deveni incapabili sa vorbiti pentru tot restul vietii.

Ati fost avertizati – nu mergeti intr-o aventura in padure in aceasta noapte!

Sanziene este si numele romanesc al unei flori galbene salbatice. In mod obisnuit cunoscuta sub numele de Lady’s bedstraw, aceasta floare galbena a fost frecvent utilizata in vechile potiuni de vindecare.

In aceasta zi, sarbatorim unul dintre cele mai emblematice elemente din traditia noastra populara: bluza romaneasca, Ia. Cunoscuta pentru frumusetea, particularitatile si caracteristicile sale, bluza romaneasca reprezinta o marturie vie a culturii, credintelor si spiritualitatii noastre.

Trecuta de la o generatie la alta, de la mama la fiica, tehnica folosita pentru decorarea bluzei traditionale romanesti este o traditie care a fost in cultura noastra de secole.

Cu motive diferite, inspirate din natura, dar si din forme geometrice, bluza romaneasca are broderii colorate. In functie de regiunea tarii, bluza va avea un stil diferit, forma broderiei sau culoarea.

Ca natiune, suntem foarte mandri ca bluza noastra traditionala taraneasca si-a mentinut autenticitatea si este inca un element foarte bine conservat in garderoba noastra. Bluza romaneasca a devenit o sursa de inspiratie pentru diferiti artisti si designeri renumiti si a fost purtata de multe celebritati.

Pentru a sarbatori aceasta traditie de lunga durata, am decis sa purtam bluzele romanesti la birou. De asemenea, ne pregatim cu un pranz traditional romanesc si decoram masa cu flori galbene Sanziene.

De mult timp, traditia si modernitatea au fost percepute ca doua concepte opuse. Pana de curand, traditia a fost vazuta ca un obstacol in calea progresului si modernizarii. Perceptia s-a schimbat ca o consecinta a dezbaterii privind efectele globalizarii asupra patrimoniului cultural.

Aceasta dezbatere a condus la reconsiderarea identitatii noastre culturale si la redescoperirea lucrurilor care ne fac unici in lume.

Dintr-o data, traditia a fost reconceptualizata si a devenit sursa de inspiratie pentru atat de multe domenii. Este, de asemenea, cazul industriei de moda care, in ultima vreme, a inceput sa se inspire din costume populare, valorificand croiurile, culorile sau broderiile specifice, pentru a obtine piese unice si superbe.