Daca intampinati dificultati in a vedea lucruri care sunt departe, cum ar fi un semn rutier in timp ce conduceti, atunci puteti fi miop. Aceasta afectiune este considerata afecteaza sute de milioane de cetateni din intreaga lume, iar din acest motiv oamenii poarta ochelari de vedere pentru a corecta defectul de vedere.

Unii se orienteaza spre rame ochelari de vedere Carerra, altii opteaza pentru rame Tommy Hilfiger, spre rame Polaroid, iar exemplele pot continua.

Deci, ce este miopia?

Micopia este de obicei cauzata atunci cand ochiul a crescut mai mult decat media (23 mm). Datorita acestei cresteri a lungimii, lumina de intrare scade si nu ajunge la locurile corecte ale retinei, cauzand aparitia neclaritatii obiectelor la distanta.

S-ar putea sa nu aveti probleme care sa indeplineasca sarcini apropiate, cum ar fi citirea unei carti, dar este posibil sa va luptati atunci cand este vorba despre a vedea lucruri care nu sunt la indemana.

Daca reteta dvs. arata ca aveti o sfera minus alimentata (de obicei, primul numar pe baza de prescriptie medicala) inseamna ca sunteti scurt. Cu cat numarul este mai mare, cu atat este mai grava miopia.

Care sunt simptomele miopiei?

In afara de lupta cu vederea pe distante lungi, miopia poate provoca tulpina ochilor, durerile de cap si nevoia excesiva de a arunca cu ochiul, astfel incat ochii sa se poata concentra.

Miopia poate incepe sa se dezvolte de la varsta de sase ani si poate deveni progresiva mai grav in timpul adolescentei. Daca observati frecvent frecarea de catre copil a ochilor, necesitatea de a va aseza mai aproape de televizor sau va se plange de ochi obositi, este probabil timpul pentru un test ocular.

Este tratabila miopia?

Din fericire, miopia poate fi usor tratata cu ochelari, lentile de contact sau chirurgie cu ochi laser. Daca este constatat ca aveti doar un caz de miopie usoara, atunci probabil ca va trebui sa purtati doar o corectie a vederii cand efectuati anumite activitati, cum ar fi jocul de golf, de exemplu.

De ce este atat de comuna aceasta afectiune a vederii?

Desi nu se stie care este cauza cresterii prea mari a ochiului, cercetatorii au analizat de ce miopia este in crestere. Ei au descoperit ca factori precum genetica, ceasul nostru corporal si mediul ar putea juca un rol.

Donald Mutti de la Universitatea de Stat din Ohio, Colegiul de Optometrie din Columbus, a realizat un studiu despre boom-ul miopiei. El a observat mai mult de 500 de copii de opt si noua ani care au inceput cu o viziune sanatoasa.

Dupa cinci ani, Donald si colegii sai au descoperit ca unul din cinci copii care au dezvoltat miopie a petrecut mai putin timp in aer liber decat cei care nu au facut-o. Acest lucru a fost sustinut de un studiu suplimentar efectuat pe peste 4.000 de copii scoali din Sydney, Australia.

In lumea de astazi, petrecem o multime de timp citind carti electronice, lucram in fata ecranelor computerelor si retelelor prin intermediul telefoanelor smartphone.

Utilizarea dispozitivelor electronice apropiate ochilor nostri este considerata a contribui la dezvoltarea miopiei si, prin urmare, este recomandat sa petreceti ceva timp departe de a citi, a scrie sau a privi frecvent ecranul.

Daca credeti ca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra aveti inceput de miopie, sau va trec prin minte asemenea ganduri, va puteti face o rezervare la Optician. Un simplu test de ochi va fi capabil sa diagnosticheze miopia.