Produsele de curatare antibacteriene abunda, de la sapunuri si lotiuni pentru bucatarie la detergentii de baie. De fapt, un studiu recent a aratat ca mai mult de 75 la suta din toate sapunurile lichide pentru maini si aproape 30 la suta din sapunurile obisnuite ce se gasesc la vanzare contin agenti antibacterieni la nivel national.

Acest lucru poate parea ca o veste buna, dar cercetarile recente au sugerat ca unii agenti antibacterieni continuti in sapunuri pot facilita aparitia bacteriilor rezistente la antibiotice, uneori cunoscut sub numele de super – germeni.

Sapunul este un agent de curatare eficient pentru maini. Nu numai ca conceput special pentru a ucide bacteriile, dar actioneaza ca agent activ de suprafata pentru a ridica murdaria de pe suprafete, astfel incat mizeria sa poata fi indepartata.

Iata ce se intampla atunci cand va spalati pe maini cu sapun: actiunea de frecare ajuta la eliminarea murdariei si a uleiurilor care sunt pe suprafata pielii, dar preia murdaria si o duce departe atunci cand clatiti mainile. Sapunurile antibacteriene abunda, iar cele mai multe produse si lotiuni contin agenti antibacterieni care distrug bacteriile si le incetinesc ritmul de crestere pana la disparitie totala.

Deci, un sapun lichid care contine triclosan nu numai curata pielea prin indepartarea murdariei, dar poate de asemenea omori bacteriile care ar putea sa ramana pe piele dupa ce murdaria este spalata. Alte produse care contin triclosan sunt pasta de dinti, sapunul din baruri, lichidul de spalat vase, anumiti bureti si carpe si chiar periute de dinti.

Dezinfectanti de curatare a mainilor pe baza de alcool. Un ingredient antibacterian comun in domeniul ingrijirii sanatatii este alcoolul, ingredientul activ in sapunurile lichide de maini. Cu cativa ani in urma, consumatorii erau descurajati de la folosirea dozatoarelor de curatare pe baza de alcool, aceste produse avand tendinta sa usuce pielea si sa creeze situatii in care chiar si mai multe bacterii sa fie gasite pe piele dupa utilizarea lor decat inainte.

Acum, cu toate acestea, aproape toate produsele de curatare a mainilor instant pe baza de alcool contin emolienti sau aloe pentru a preveni uscarea pielii la fel de mult. Asa ca, chiar daca nu este un inlocuitor pentru sapun, curatarea mainilor instant pe baza de alcool poate fi un bun back-up atunci cand apa si sapunul nu sunt disponibile, cum ar fi atunci cand o familie calatoreste sau un grup de prescolari este in excursie.

Ingrijorarea cu privire la produsele care contin triclosan. Oamenii de stiinta si profesionistii din domeniul sanatatii sunt preocupati de proliferarea produselor care contin triclosan, din cauza potentialului pentru dezvoltarea bacteriilor rezistente la antibiotice, uneori cunoscut sub numele de super germeni.

Odata cu utilizarea sporita a produselor care contin triclosan, bacteriile au dezvoltat o rezistenta la acest antibiotic prin selectie naturala. Bacteriile care devin rezistente la triclosan sufera o mutatie genetica care le face mai rezistentesi la alti agenti antibiotici similari.